Visszeres mióma


visszeres mióma

Mi az a mióma? A mióma többnyire a méh simaizomszövetén keletkező jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás, ami rizsszem nagyságtól egészen dinnye méretig terjedhet.

visszeres mióma

A kis méretű, panaszokat nem okozó mióma visszeres mióma igényel kezelést. A jóindulatú tumor általában a Az 50 éves kor környékén bekövetkező  menopauza  után az ösztrogénszint csökkenésével a mióma összezsugorodhat, vagy el is tűnhet.

visszeres mióma

Amennyiben méretéből vagy elhelyezkedéséből fakadóan panaszokat okoz,  nőgyógyászati szakvizsgálatot  és  képalkotó eljárást  követően sebészeti beavatkozás lehet indokolt. A méh üregében elhelyezkedő göb ök esetén  hiszteroszkópos mióma eltávolításmíg a hasüreg felé türemkedő göb ök esetében  laparoszkópos mióma eltávolítás  szükséges.

visszeres mióma

A mióma típusai elhelyezkedésük szerint a méh és a hashártya felszíne között a méh falában a méh belső felszínét borító nyálkahártya endometrium alatt a méh külső felszínéhez kapcsolódik kocsányos mióma nyálkahártya alatt submucosus Mik a mióma kialakulásának okai? Kialakulásának kockázatát nagymértékben növeli a petefészek, a  pajzsmirigyvagy a hormontermelő mirigyek nem megfelelő működése.

A termékeny nők közel egyötödénél fordul elő.

visszeres mióma

Az ösztrogén-progeszteron arányának eltolódása ösztrogén dominancia is okozhat miómát. Stressz, örökletes hajlam, valamint a vitamin — és ásványhiány szintén hozzájárul kialakulásához. Mik a mióma tünetei?

visszeres mióma