EGÉSZSÉGTUDATOS HOLISZTIKUS VÁRANDÓSGONDOZÁS

       Évek óta működtetjük és gazdagítjuk, jelenlegi formájában pedig közre adjuk azt az egészségtudatos várandósgondozási formát, ami minden eddiginél teljesebb az érintettek és az őket segítők számára is.

 

     A szülészetben eddig ismert várandósgondozási forma az úgynevezett „patogén” szemléletre alapul, hasonlóan minden más orvosi szakma felfogásához. Ez lényegében azt jelenti, hogy az orvos a betegségre fókuszálva igyekszik azt mielőbb kimutatni, aztán a megbetegedett szerveket, kórossá vált működéseket a szakterületnek megfelelő szabályok szerint kezelni. Ezzel a megközelítéssel komoly aktuális sikerek érhetők el, akár életmentő is lehet egy-egy terápia, beavatkozás.

Hosszú távon azonban a folyamatok többnyire súlyosbodnak, átmeneti nyugalom után terjeszkednek, kiújulnak, helyükbe látszólag összefüggéstelenül más betegségek lépnek.

Nehézséget jelent az is, hogy mivel a kezelt alany nem, vagy csak alig vesz részt a saját gyógyulásában, a felelősség szinte kizárólag az egészségügyet terheli. Ráadásul a valós lehetőségeit nem ismerő, a ráosztott passzív szerepet el is fogadó gyógyulni vágyót egyfajta kiszolgáltatottság-érzés bénítja, vagy frusztrálja, félelmei tovább nőnek: mikor fedeznek fel nála betegséget.

Az ördögi kör bezárul, belépünk a saját elménk gyártotta börtönébe…

Nem csoda, hogy a várandósság a kismamák és az egészségügyiek számára is „terhes”.

     A jó hír az, hogy kezd teret hódítani egy másik, a WHO által is támogatott, dr. Aron Antonovsky orvos-szociológus nevéhez fűződő „szalutogén”, vagy egészség-tudatos szemlélet, amely szerint kellő holisztikus ismeretek megszerzésével mindannyian képesek vagyunk megőrizni egészségünket ebben a változó, gondterhes, „beteg” világban is.

Természetesen itt megváltozik a szereposztás és a felelősség megosztása is: mindkét résztvevő elkötelezett és érdekelt az egészség megőrzésében és mindenkinek jól meghatározott faladata van, amit csak ő képes elvégezni. Így a gravida már nem csupán vágyik az egészséges gyermekre, az áldott állapotra és gondtalan szülésre, hanem aktívan részt vehet annak megteremtésében!

A szakma részéről pedig ehhez elengedhetetlenül szükséges a test-lélek-szellem egységes, salutogen hozzáállású gondozása.

 

      A BIO-SZERVIZ orvosi rendelőben (http://bioszerviz.hu/index.html) hosszú tanulási és tapasztalási folyamat eredményeképpen megteremtettük az egészségtudatos együttműködés lehetőségét az erre igényt tartó kismamákkal is.

A szülészeti szaktudásunk és az egész embert (test, lélek, szellem, kapcsolatok rendszere) vizsgáló szemléletünk mellett képesek vagyunk a ma elérhető – folyamatosan fejlődő – legteljesebb ismeretek átadására a világunkról, benne önmagunkról, életfeladatainkról, egészségről, betegségről. Segítünk megérteni a velünk és bennünk történtek tiszta törvényszerűségeit, a testi tünetek mesteri üzeneteit. Mód nyílik fejleszteni a hozzánk forduló várandósok érzelmi intelligenciáját, ami a legújabb kutatások szerint az első számú epigenetikai faktorrá lépett elő, azaz már a fogamzástól kezdődően mélyen befolyásolja a magzat betegségre való hajlamát, a szülés nehézségeit, az anyatejes táplálás mennyiségét és minőségét, sőt kettejük életre szóló érzelmi kötödését.

Segítségül hívjuk a jövőkutatók által vázolt tudatosságról, felelősségteljes öngondoskodásról szóló megatrendet, a Selfnesst, amelynek holisztikus tartalommal történő megtöltését 1o éve az elsők között kezdtük el hazánkban (http://bioszerviz.hu/selfness.html).

Kiváló eszközöket és módszertant ad a kezünkbe az Egészség- és Életviteli Coaching alkalmazása, amire európai szintű oktatáson kaptunk felhatalmazást (http://www.bodo-training.hu/magyar/eec.html).

Rendelkezésünkre állnak olyan modern orvosi döntéstámogató eszközök is, melyekkel már a várandósság elején egyénre szólóan megállapíthatók a későbbi szövődményre hajlamosító tényezők, ezáltal igen hatékonyan meg is előzhetők azok (http://bioszerviz.hu/esg.html ).

Jótékony szerepet szánunk egy nemzetközileg már elismert http://www.mindfulbirthing.org/ módszernek: a Mindfulnessnek (tudatos jelenlét). A magzat félelem nélküli várása, elengedése, kommunikáció a méhen belül, a szülési fájdalmak csökkentése, együttműködés a szülőszobán (magzat, férj, személyzet) – mind-mind kedvezően befolyásolható általa.

Kidolgoztuk azt a folyamatot is, ahogyan a várandósság első trimeszterében elindulva, havonként találkozva eljutunk a 36. héten történő hetedik találkozásig.

Szükséges olyan páros, és/vagy csoportos együttgondolkodás és együttérzés, mint például az élménycsere, érintkezés, testi érzet fejlesztése, szeretetnyelvek felfedezése, bizalomteljes kommunikáció-gyakorlás, tudatos meditációk, jóga…

A módszer lényege azonban az általánosítások elkerülése, az egyéni problémák felfedezése és megoldása, a saját adottságok felfedezése és tudatos alkalmazása, tanulás és elmélyülés, spirituális fejlődés az aktuális feladatok által – az eredményesség mérhető visszajelzése.

    Már a várandósság alatt is gyümölcsöző, de együttműködésünk végeredményeképpen feltűnő – mire a szülés várható ideje elérkezik – a kismama részéről létrehozható harmonikus, tiszta tudatállapot, amellyel elkerülhetők a félelmek és elvárások, görcsösség és tehetetlenség okozta felesleges terhek, lehetőség nyílik a valódi megelőzésre, az pszichés, idegrendszeri, biológiai folyamatok éber állapotban történő pozitív befolyásolására, ezáltal a lehető legkevesebb szövődménnyel a lehető legjobb közérzet érhető el.

Folyamatban van a szalutogén várandósgondozás elméletének és gyakorlatának átadása a szakma számára, tavaly rendeztük meg az első holisztikus konferenciát, hamarosan megjelenik a gyakorlati képzés elérhetősége a szülészorvosok, szülésznők, védőnők és a téma iránt érdeklődők számára: http://www.emedica.hu/

Igazi álmunk, hogy az intelligens fiatalok már a családtervezés időszakában vegyék igénybe ezt az egészség- és családformáló, a valódi megelőzést megtestesítő, boldogító lehetőséget. 

     Egyaránt szeretettel várjuk a fogamzásra ezzel a módszerrel felkészülni akarókat, a már a másállapot elején járókat, és a módszert szakmájukban alkalmazni kívánókat (bioszerviz@bioszerviz.hu).

 

 

Mottónk: „Az áldott állapotra nem elég vágyni, tudatosan érdemes azt megteremteni.”

 

ELÉRHETŐSÉGEINK

BIO-SZERVIZ Biofizikai Orvosi Rendelő

Jászberény, Kórház utca 52.

Munkaidőben: keddtől péntekig 8-12 és 15-18 óráig

Telefon: +363o/9621612 és +3630/9981545 

 bioszerviz@bioszerviz.hu www.bioszerviz.hu

 

1088 Budapest, Múzeum utca 9 (IV. emelet)

Hétfőnként: 1o-18 óráig

Telefon: +363o/9621612 és +3630/9981545 

bioszerviz@bioszerviz.hu

 


Bio Szervíz XXI. Biofizikai Orvosi Rendelő - Jászberény, Kórház utca 52.,   E-mail: bioszerviz@bioszerviz.hu

Dr. Ördögné Vecsei Katalin szakasszisztens, természetgyógyász, addiktológus Tel.: o6-3o/998-1545

Dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, orvos-természetgyógyász Tel.: o6-3o/962-1612